Askvoll

Det nye byggeprosjektet Rådhushagen befinner seg nært fjell, fjord og Askvoll sentrum. Askvoll er kommunesenteret og et perfekt startpunkt for å dra å utforske resten av kommunen som har fantastiske destinasjoner i nærområdet. Her er det rom for mye eventyr, like godt til vanns som til lands.

Det som var

I Askvoll finner du mye historie, som helleristningsfeltet ved Leirvåg på Atløy. Dette er det eldste og mest kjente på Vestlandet. I tillegg ligger den eldste trekirken i Sogn og Fjordane på Vilnes, på sørspissen av Atløy. Denne stammer helt tilbake til 1600-tallet, hvor fantastisk er ikke det? På det værharde Staveneset, som er ett av Norges vestligste fastlandspunkter, finner man også eldgamle spor etter mennesket i form av helleristninger.  

Kommunen har mye krigshistorie, alt fra vikingslaget ved Stavenesvågen til å være et aktivt punkt for nazistene i andre verdenskrig. Noen av de sterkeste kystfestningene på Vestlandet var i Flokeneset og Eimind, og her ble deler av lokalbefolkningen bedt om å forlate sine hus. Under andre verdenskrig ble mange skip angrepet av allierte fly utenfor Askvoll. Askvika og Eidsfjorden ved innløpet til Stongsfjorden var sentrale konvoihavner. Flere skip ble senket her og på de åpne havstykkene Vilnesfjorden og Stavfjorden. Som følge av dette ble det satt forbud mot båttrafikk til Askvoll på natten.

Er du en liten lesehest eller har du en indre historiker i kroppen kan du klikke deg inn på lenken: https://www.allkunne.no/ søk på Askvoll og surf deg rundt i Askvolls historie.  

Det som er

Askvoll er en innholdsrik kommune med naturreservater, turisme, strender og masse historie, alt mellom “bakkar og berg”. Her finner du dagligvare og delikatessebutikker, skoler og barnehager, Askvoll Fjordhotell, kirke, idrettsarenaer, kommunehus, andre butikker og gode muligheter for å reise til andre byer som Bergen, Førde og Florø. Det er nemlig bare en båt- eller busstur unna.  

Bilde av Camilla Iselin Merkesvik, Værlandet. 

Den største øyen i Askvoll er Atløy. Dette er en fjelløy som strekker seg til Skredvarden, 636 m.o.h. Det bor ca. 450 mennesker delt i fire soner, Kumle, Vilnes, Herland og Høyvik. Den årlige krabbefestivalen blir holdt her og passer til både liten og stor som vil delta i forskjellige aktiviteter.

Er du interessert i fugl og fugleliv, er Askvoll rette plassen. Askvoll er den kommunen som har flest reservater for sjøfugl i Sogn og Fjordane. De tre viktigste sjøfuglreservatene i Askvoll er Moldvær, Ryggsteinen og Håsteinen lengst vest i havet ved Atløy. 

Godt samferdselstilbud til magiske Askvoll

Fylkesvei 57 langs Førdefjorden og Dalsfjordbroen binder kommunen sammen med Fjaler kommune som er en del av Dalsfjordsambandet på fylkesvei 609. Fra kaien i Askvoll er det flotte ferje- og hurtigbåtforbindelser med Atløy, Værlandet og Bulandet. Hurtigbåten tar deg til kongerikene Bergen og Florø like effektivt som sjumilsstøvlene til Espen Askeladd. Flyplassen i Førde ligger i Bringeland, ca. 47 km fra Askvoll sentrum.  

Faste kalas

Dalsfjordsveka er et kulturarrangement som blir holdt langs Dalsfjorden i kommunene Askvoll, Fjaler og Gaular. Tema for festivalen er kulturopplevelser i landskapet – en uke bestående av små og store hendelser som passer både små og store eventyrlystne sjeler.

Skjærgårdstreffet er det årlige sommertreffet som foregår i Askvoll sentrum. Ulike arrangementer som stands, matservering, ølsmaking, veteranbilparade, aktiviteter for de minste og konserter er noen av de aktivitetene som skjer under denne flotte og årlige begivenheten som samler både lokale og tilreisende.

Arrangementene nevnte over er bare en liten smakebit av det som finner sted i nærområdet. Konserter på de lokale pubene, organiserte turer i full vestlandsprakt og mye annet for den eventyrlystne.

 

Med Rådhushagen som utgangspunkt er mulighetene mange. Det har en sentral beliggenhet med vakker utsikt, og mulighetene ligger kun et steinkast unna.

 

Snipp snapp snute så fortsetter eventyret der ute…

Vi vil snakke med deg

Ring oss derfor på telefon: +47 473 69 081
Eller send oss en mail: post@askvollrhh.no
Vi sender deg gjerne prospekt eller brosjyre.

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre din opplevelse. Ved å fortsette å besøke dette nettstedet godtar du vår bruk av informasjonskapsler.